Idag kom det 6st ambassadörer till skolan. Jag fick chansen att träffa 4st av dem. Jag fick träffa en journalist, socionom, jurist och en civil ingenjör. Jag lärde mig att man inte måste veta vad man ska bli redan nu. Att man har gott om tid att lista ut det. Man måste bara veta om man verkligen är passionerad och brinner för yrket. Men det är bra om man har ett mål att sträva efter. Det kan göra att man kämpar extra mycket. Men man ska aldrig tro att man inte klarar något. Det viktigaste är att man tycker om det och att man har det som passion.
Jag blev extra intresserad inom civil ingenjör. Eftersom att man måste tycka om matte, vilket jag gör. Ambassadören hade gått på naturvetenskaps linje i gymnasiet och gått 5 år på universitetet. Vilket jag planerar att göra. När man är civil ingenjör har man inga bestämda arbetstider, bara man jobbar 8h och gör det kunden vill att man ska göra. En annan sak som lockar mig till yrket är att sedan får beröm för slutresultatet.
Jag skulle inte kunna tänka mig som socionom. Eftersom att man jobbar mycket med ungdomar, vilket jag inte tycker om. Jag är själv ungdom så jag vet hur mycket energi och passion det krävs inom yrket. Vilket jag inte är, men om jag skulle brinna för yrket hade det varit något helt annat

.
Om man ska jobba som ingenjör är det bra om man gillar att lösa problem och tänka att allt är möjligt. Det skulle vara bra om man är bra på att tala som socionom och vara bra med att jobba med olika typer av människor. Som jurist är det bra om man är opartisk och att man är bra på att gräva fram information.

 

Jag tycker att hög lön kan vara motiverande. Men det viktigaste med att arbeta är att man har tillräckligt med resurser att röra sig med. Man ska även trivas med sitt jobb och inte ha det som yrke bara för att man får hög netto-inkomst.

 

Av: Shahda