Sjumilapraktiken

Framtidsvärden i praktiken

Mentor Sverige och speed-meeting

image1-2

Idag fick eleverna i åk 8 träffa sju olika yrkesrepresentanter/ambassadörer genom speed-meeting vilket går ut på att eleverna träffar fem av dem i vardera 15 minuter. De får höra mer om yrket, utbildningsvägar, förmågor och vilket mervärde yrket ger. Mentor Sverige arbetar framgångsrikt med detta koncept och det skapar mervärde för både skolan och de olika representanterna som kommer och besöker oss.

Särskilt roligt idag var det att två fd elever på Sjumilaskolan besökte oss! En av dem arbetar som journalist och programledare på SVT:s Västnytt. Eleverna blev överväldigade när vi efter dagens speed-meeting visade gårdagens nyhetssändning med Angelica Patrao!

Den andre fd eleven var Alexandre Capitao Patrao som är forskare på Chalmers. Där utvecklar han en ny typ av flygmotor som ska minska bränsleförbrukningen. Han uppmuntrade eleverna att satsa på något som de får ”gåshud” av. För honom var det att se människor arbeta med flygmotorer.

Eleverna fick även träffa Andrea Jovell som jobbar som konsult i PR och kommunikation. Av henne fick de en varsin bok som syns på bilden ovan. Det är hon som författat boken.

En jurist, socionom, industridesigner fanns med bland de övriga. Eleverna ställde många kloka frågor och gjorde intressanta reflektioner efter dagen. Tex blev en kille överraskad att industridesignern som även arbetar med spelutveckling var en kvinna. Socionomen John Sandberg, som numera arbetar för Mentor Sverige, berättade om insikten att han måste ha ett arbete som kan försörja honom eftersom han insåg att det inte är lönsamt att vara Rockstar.

Särskilt intressant när det kommer olika yrkesambassadörer är förstås lönen. I dag hade vi besök av en ”businessman”! Gabriel Ghavami är entreprenör och investerar sina egna pengar i idéer han tror kan växa till att bli lönsamma företag. När dagen avslutades med mingel stod eleverna i ring runt honom och ville fråga mer.

image1-3

Vi vill rikta ett stort tack till Mentor Sverige som arrangerade dagen och alla yrkesrepresentanter som inspirerade och ingav hopp om en bra framtid i arbetslivet för våra ungdomar! Läs gärna mer på bloggen om elevernas intryck av dagen.

Föregående

Hög lön är inte alltid det viktigaste

Nästa

8A förbereder sig inför framtiden

8 Kommentarer

 1. Tack för en grym förmiddag, alla elever och all personal på Sjumilaskolan. Det är alltid lika kul att komma och besöka er. Vi ses snart igen!

  • Ann-Margreth Jonsson

   TACK själv John! Ni gör ett fantastiskt arbete, keep up the good work!

 2. Jag kan inte sluta tänka på dessa underbara ungdomar. Känner att jag fått minst 25st nya bästa kompisar 😉

  Vilken underbar energi, och vilka fantastiska resurser till samhället. Jag blir som arbetsgivare och företagare stolt över att se hur bra samhället har lyckats och samtidigt otroligt besviken på den mediabild vi har av dagens ungdomar!!

  Ungdomarna är vår framtid!
  Idag lever vi i ett Sverige som är långt ifrån det land mina föräldrar flyttade till 1984. Ett Sverige där vi stänger våra gränser. Ett Sverige där alla inte får gå i samma typ av skolor eller ha tillgång till samma samhällsresurser… ett Sverige där ett racistiskt parti har stor plats i riksdagen och går för majoritet….listan är lång, och utmaningarna växer!

  MEN: Jag fick framtidshopp efter att ha talat med kidsen på Sjumilaskolan.

  Jag är övertygad av att Era fantastiska elever kommer kunna gå långt i livet med rätt vägledning och bra förebilder. Ser redan fram emot nästa möte med dessa ungdomar.

  Vill tacka Mentor programmet och Sjumilaskolan för att jag fick delta.

  • Ann-Margreth Jonsson

   Stort TACK att du kom och inspirerade våra ungdomar! Du har gjort avtryck i deras liv och de kommer att minnas dig som en person som lyckats i livet!

 3. Det var spännande att få träffa er i åttan på Sjumilaskolan och mentorerna och John och Ann-Margreth. Hoppas du gillar boken. Om du är intresserad av att lära mer om att mingla och skaffa bra kontakter (kan vara bra när man söker jobb) kan du läsa om det i boken.

  • Ann-Margreth Jonsson

   Tack Andrea för din generositet! Flera andra elever har tacksamt tagit emot din bok!

 4. Angelica Capitao Patrao

  Det var verkligen jättekul att komma tillbaka till Sjumila och gå i samma korridorer som jag gick i för femton år sedan. Men det roligaste var att få träffa er åttor och höra era grymma frågor och tankar/funderingar om framtiden.

  Hoppas jag får tillfälle att komma tillbaka snart!

  • Ann-Margreth Jonsson

   Stor tack Angelica! Eleverna blev alldeles till sig när de såg ett nyhetsklipp med dig! Det betyder mycket att före detta elever kommer tillbaka och visar hur väl de blivit integrerade i samhället genom utbildning och arbete.

Kommentera

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén